Het verhaal van Lepicol

Lepicol is ontwikkeld door natuurgeneeskundige Peter Jackson in 1999. Hij ontwikkelde de Lepicol formulering aanvankelijk voor eigen gebruik. Peter had jarenlang problemen met het onderhouden van een normale stoelgang en ondanks het gebruik van verschillende medicatie kon hij geen echte (algehele) verlichting vinden. Een van de suggesties die hij ontving was om zijn vezelinname te verhogen. Maar hij ontdekte dat vezels zoals tarwe veel te hard voor hem waren en niet geschikt om te gebruiken.

Peter ontdekt dan dat studies aantonen dat zachte psylliumvezels helpen bij het handhaven van een regelmatige stoelgang. Hij ontwikkelde een formulering die psylliumvezels bevat met prebiotica en probiotica, wat zeer succesvol voor hem bleek te zijn. Peter begon zijn formulering in zijn praktijk te adviseren en lanceerde het als product. Lepicol werd al snel een van de meest populaire psylliumproducten in het Verenigd Koninkrijk.

Lepicol vandaag

In 2011 nam probiotica producent Protexin Lepicol over en sinds dat moment richtte de onderneming zich op het onderzoeken en het begrijpen van de combinatie van psylliumvezels met prebiotica en probiotica.

Protexin maakt gebruik van een programma dat volledig traceerbaar is en waarbij alle partijen met onbewerkte materialen en eindproducten worden onderworpen aan strikte kwaliteitscontroles. Dit wordt gedaan om de best mogelijke kwaliteit te garanderen tijdens het productieproces en gedurende de gehele houdbaarheidsperiode van het product.

De probioticastammen die gebruikt worden in Lepicol zijn allemaal individueel per partij gefermenteerd. Dit gebeurt met moderne machines die aan de eisen van een goede manier van produceren (Good Manufacturing Practice, GMP) voldoen en worden bediend door goed opgeleide werknemers. Elke stam krijgt individueel een cryoprotectant en wordt gevriesdroogd, wat ten goede komt aan zijn overleving in de hoge zuurgraad van de maag en zorgt ervoor dat het eindproduct op kamertemperatuur bewaard kan worden.

Alle producten van Lepicol hebben stabiliteitstesten ondergaan onder gecontroleerde relatieve vochtigheids- en temperatuuromstandigheden, waardoor de kwaliteit wordt gegarandeerd tot aan de uiterste houdbaarheidsdatum.

Alle bacteriële stammen van Lepicol zijn volledig geïdentificeerd en veilig te gebruiken. De stammen zijn gedeponeerd bij de National Collection for Industrial, Marine and Food Bacteria (een nationale bank voor kweekverzamelingen in Aberdeen, Groot-Brittannië), waardoor we een veilige reproduceerbaarheid van de stammen kunnen garanderen zonder genetische veranderingen. De stammen die wij gebruiken zijn allen veilig bevonden door de European Qualified Presumption of Safety Committee.

De productiefaciliteit van Protexin is GMP geacrediteerd door de MHRA (Medicines and Healthcare products Regulatory Agency). Ook hebben we de volgende accreditaties: ISO 9001:2015, UFAS (Universal Feed Assurance Scheme), FEMAS IS (Feed Materials Assurance Scheme, Intermediate Supplier) en NOPS (Naturally Occurring Prohibited Substances).